Speciális termékek

Bár a legtöbb kábeltelevíziós hálózat üzemeltetése megoldható standard termékek felhasználásával, előállhatnak olyan esetek, amikor egy-egy adott probléma legyőzése kizárólag személyre szabott eszközökkel lehetséges. Ezért vállajuk a Comtech Kft.-nél egyedi megoldások fejlesztését és meglévő termékeink módosítását az adott célnak megfelelően. Speciális hálózati elemeink általában  szokványos kábeltelevíziós átviteltechnikai építőelemek egyedi igény szerinti paraméterekkel, de gyártottunk már ehhez csupán érintőlegesen kapcsolódó eszközöket is a háttérinfrastruktúra kiszolgálására.

 

A megrendelői igényeknek megfelelően készítettünk például többszörösen tartalékolt aktív RF teljesítményosztót, speciális impedanciájú és sávszélességű termékeket, funkcionálisan újrakonfigurálható erősítőt (átkapcsolást lehetővé téve az energiatakarékos vonali és a teljes bridger  üzemmód között), valamint komplex feladatot megoldó, de mégis kompakt, 1U magasságú jelrendezőt akár 64 csatlakozási ponttal meglévő fejállomási konfigurációkhoz igazítva.

 

"A Melita cég 2012-ben kezdett új erősítőket keresni HFC hálózatának fejlesztéséhez a folyamatosan növekvő sávszélesség-igény kiszolgálása érdekében. Több lehetséges megoldás megtekintése után az ANGA kiállításon találkoztunk a Comtech munkatársaival, akik több, a Melita elvárásainak megfelelő lehetőséget is felkínáltak. Ezek felhasználásával mindenfajta fennakadás nélkül történt meg a fejlesztés 2013. és 2014. folyamán. Az értékesítési és a műszaki csapat egyaránt rendkívül segítőkész, az elkövetkező években a Comtech Kft.-vel közösen folytatjuk a munkát."

(Roderick Cassar, senior HFC mérnök, Melita plc., Málta)

 

Speciális optikai node-ok

A Comtech speciális node-okat az általánostól eltérő topológiájú hálózatok számára fejlesztettük ki. Gyártottunk már többek között berendezéseket EttH rendszerekhez, beépített WWDM szűrővel ellátott eszközöket és a két kommunikációs irány számára külön porttal ellátott építőelemeket. Szintén egyedi igényt szolgál ki akkumulátoros segédtáplálással ellátott node-unk, ami áramkimaradás esetén is működőképes. E témakörben vevőnk volt például a Caiw, a Magyar Telekom és a UPC Magyarország.

 

Speciális erősítők

Bizonyos alkalmazások esetében egyedi erősítés-értékekre, bypass opcióra, különálló előre és visszirányú portokra, kikapcsolható végerősítőre, adott hálózati architektúrához illesztett belső kialakításra vagy hasonló, a szokványostól eltérő megoldásokra lehet szükség. Az alábbiakban néhány olyan erősítőt mutatunk be, amelyeket az Intop, a Melita, az SKP, a UPC Magyarország és a Vietnam NTI cégek igényei alapján fejlesztettünk ki.

 

 

Optikai modulok idegen gyártók termékeihez

Egy hálózat szegmentálásakor, sávszélességének növelésekor vagy topológiájának módosításakor előfordulhat, hogy egy viszonylag új optikai eszközbe egy további vagy az eddigihez képest más paraméterekkel rendelkező, esetleg CWDM visszirányú modult kell beépíteni. Ha a szükséges modul már nem beszerezhető, túl drága vagy valamilyen különleges szolgáltatást kell, hogy nyújtson (pl. beépített pilotjel-generátor), a Comtech Kft. vállalja annak kifejlesztését és gyártását.

 

RF modulok idegen gyártók termékeihez

Még egy tökéletesen működő és kellően nagy sávszélességet lehetővé tevő hálózati elemhez is új modulkészletre van szükség töréspontváltás vagy új különleges/kényelmi funkció igénye esetén. A Comtech Kft. egy költségek és műszaki elvárások szempontjából egyaránt kedvező megoldást kínál erre az igényre idegen gyártók termékeihez kifejlesztett aktív és passzív moduljaival. Mindössze a megfelelő modulokat kell cserélni, és a hálózat máris a kívánt új jellemzőkkel rendelkezik. Külön kívánságra a Comtech Kft. megvizsgálja meglévő hálózati elemeit, és segít annak eldöntésében, hogy a célparaméterek elérése a modulok cseréjével megvalósítható-e. Az SKP, a UPC Magyarország, és a Magyar Telekom már használja egyedi moduljainkat Antec, Motorola, Wisi és természetesen Comtech eszközeiben.

 

Monitoring modulok idegen gyártók termékeihez

A könnyen használható és szélsőséges üzemi körülmények esetén is megbízhatóan működő Comtech ComMon hálózatfelügyeleti rendszer lehetőségeinek minél szélesebb körű kihasználása érdekében megrendelőink olyan transzponderek kifejlesztésével bíztak meg minket, amelyek ezt a protokollt használják és beilleszthetőek más gyártók készülékeibe. Igényeik alapján kommunikációs és zavarlekapcsoló elemeket fejlesztettünk C-COR, Cisco, Harmonic, Kathrein, illetve Motorola erősítőkhöz és node-okhoz.

 

Kompakt RF/informatikai megoldások

Nem ritkaság, hogy egy szolgáltatónak speciális és rendkívül összetett problémát kell megoldania. Ilyen esetekben egyszerre kell biztosítani adott RF paramétereket, szoftveres illesztési felületeket, mechanikai konstrukciót és hasonló egyéb körülményeket. A Comtech Kft. az ilyen kihívásoknak is eleget tesz, jó példa erre az X2 típusú gateway, amelyet egy létező eszköz problémamentes kiváltására fejlesztettünk ki. A teljeskörű kompatibilitás megvalósításán túl egy sor kényelmi funkciót is biztosítanunk kellett, amelyekkel elkerülhetőekké váltak a korábbi megoldás hiányosságai. Ennek nyomán kínálatunk egy HMS/SMC monitoring gateway-jel egészült ki, amely többek között rugalmasan változtatható RF felépítést, grafikus felhasználói webinterfészt, Linux alapú helyi programozási lehetőséget és redundáns tápellátást kínál. Az eszközt a KDG megbízásából fejlesztettük ki, de használja már a Kevag, a Media Broadcast, a Telecolumbus, a Unity Media és a YouSee is.